Suchá a dehydratovaná pleť: jaký je mezi nimi rozdíl?

Znát svůj typ pleti je zásadní pro nalezení perfektní rutiny, která Vám bude vyhovovat a zajistí zdravou a krásnou pleť. Velká spousta zmatků koluje kolem suché a dehydratované pleti. Suchá pleť a dehydratovaná sice mohou znít podobně, ale jsou tak rozdílné jak jen typ a stav pleti mohou být! Pojďme tuto hádanku rozluštit a srovnat si pojmy v péči o pleť jednou pro vždy.

Podtrženo a sečteno

Suchá pleť je typ pleti, který se vyznačuje nedostatkem přirozených olejů (kožního mazu), což má za následek křehkou kožní bariéru, která se ze všech sil snaží udržet v pleti vlhkost. Tento typ pleti může být dědičný, nebo vyvolaný faktory, jako je chladné počasí, nízká vlhkost vzduchu nebo nadměrné slunění. Suchá pokožka je často napjatá a drsná a může vypadat šupinatě nebo matně. Je náchylná k tvorbě jemných linek a vrásek, snadno se podráždí a může být i svědivá, zejména v zimě.

Dehydratovaná pokožka je naopak dočasný stav pleti, kdy pokožce chybí voda a to bez ohledu na typ pleti. Může postihnout kohokoli, včetně těch, kteří mají mastnou nebo smíšenou pleť.  Dehydratace může být způsobena různými faktory, jako je suchý vzduch, vítr, špatná strava nebo nadměrná exfoliace.  Na rozdíl od suché pleti, které chybí přirozené oleje, dehydratované pleti chybí voda, a i přesto může produkovat kožní maz.

Vyzkoušejte test štípnutím

Štípací test je rychlý a snadný způsob, jak zjistit, zda je vaše pleť dehydratovaná. Vyberte si malou část obličeje, například tvář, případně hřbet ruky. Jemně stiskněte pokožku mezi palec a ukazováček, aniž byste na ni tlačili. Uvolněte sevření a sledujte, jak rychle se kůže vrátí do normální polohy. Kůže, která se okamžitě vrátí zpět a je pružná, je dobře hydratovaná. Pokud se však kůže vrací pomalu nebo si zachovává „sevřený“ vzhled a zanechává za sebou vrásky, pravděpodobně je dehydratovaná.

Jak zlepšit dehydratovanou pleť

Vyberte si jemný čisticí přípravek

Dehydratovaná pleť je citlivější a náchylnější k podráždění. Používejte šetrné přípravky pro čištění pleti s ideálním pH, které jemně odstraňují nečistoty, aniž by pleť vysušovaly. Při čištění se vyvarujte drsného tření pleti, ale lehce pokožku masírujte, abyste předešli podráždění.

Tip:

HARUHARU Wonder Black Rice Moisture Deep Cleansing Oil

Neparfemovaný čisticí olej s pouze devíti základními složkami a 100% přírodními oleji, které hloubkově čistí a osvěžují pleť bez rizika podráždění a zanechávají pleť hydratovanou a vyživenou bez pocitu mastnoty.

ANUA Heartleaf Succinic Moisture Cleansing Foam

Jemná čisticí pěna, která šetrně odstraňuje kožní maz a odumřelé kožní buňky pro svěží a čistou pleť. Mírně kyselé pH nenarušuje ochranný kyselý plášť pokožky a nevysušuje ji, ale naopak ji díky extraktu z Toulně srdčité zanechává zklidněnou a hydratovanou.

Využijte zvlhčující látky

Zvlhčující látky zvyšují hladinu vlhkosti v pleti tím, že ji přitahují z okolí a vážou na pokožku, což vede k hydratované a vypnuté pleti. Hledejte ve složení produktů tyto složky:

Kyselina hyaluronová: pravděpodobně nejznámější zvlhčovací látka, která má pozoruhodnou schopnost zadržet až 1000násobek své hmotnosti ve vodě a poskytnout tak pleti výjimečnou hydrataci.

Panthenol (provitamin B5): je známý svými hydratačními vlastnostmi a účinky na zlepšení kvality pleti. Přitahuje a uzavírá vlhkost v plati a zanechává ji vyživenou a pružnou.

Glycerin: univerzální zvlhčující látka, která se běžně vyskytuje v přípravcích péče o pleť, přitahuje vlhkost a pomáhá udržovat optimální úroveň hydratace pro zdravou a hydratovanou pleť.

Tip:

SKIN1004 Madagascar Centella Quick Calming Pad

Tonizační tamponky, bohatě napuštěné výživnou essencí pro hloubkovou hydrataci, okamžité zklidnění pleti a chladivý efekt. Essence obsahuje 49 % výtažku z Pupečníku asijského, panthenol s kyselinou hyaluronovou, které dodávají pleti vlhkost a uzamykají ji hluboko v pleti.

ANUA Heartleaf 80 Soothing Ampoule

Šetrná, zklidňující a hydratační ampule pro podrážděnou, citlivou, či problematickou pleť. Ampule obsahuje 80 % výtažku z listů srdcovky, panthenol a kyselinu hyaluronovou pro hloubkovou hydrataci a uzamknutí vlhkosti v pleti. Ampule má lehkou texturu, která se snadno vstřebává a nezanechává lepivý pocit a je vhodná i pro tu nejcitlivější pleť.

Vrstvěte tonery a esence

Vrstvení hydratačních produktů okamžitě zvýší hladinu vnitřní vlhkosti pleti a účinně jí uleví od suchosti. Vybírejte si lehká, vodová tonika a essence s obsahem živin a zklidňujících složek pro okamžité zklidnění a výživu pleti.

Tip:

HADA LABO Gokujyun Premium Lotion

Prémiová verze japonského kultovního toneru Hyaluronic Acid Lotion obsahuje osm druhů kyseliny hyaluronové, z nichž každá má jinou molekulární velikost a proniká do jiné vrstvy pleti. Pomáhá hloubkově regenerovat pleť a uzamknout v ní vlhkost, čímž ji výrazně vypne a oživí a navrátí jí optimální rovnováhu hydratace. Lehká textura se téměř okamžitě vstřebá do pokožky. Lotion je vhodný pro všechny typy pleti, i pro tu nejcitlivější.

TORRIDEN Dive-In Low Molecule Hyaluronic Acid Serum

Lehké sérum s kyselinou hyaluronovou s obsahem 5 různých molekulárních hmotností kyseliny hyaluronové, které pronikají do různých vrstev pokožky a hloubkově ji hydratují. Panthenol, alantoin a madecassoside zklidňují dehydratovanou, podrážděnou a citlivou pleť a posilují přirozenou ochrannou bariéru.

Ochrana před ztrátou vlhkosti pomocí hydratačního krému

Protože dehydratace může postihnout i mastnou a smíšenou pleť, není vhodné volit těžký a příliš výživný krém, který by mohl pleť zahltit a zanechat pocit mastnoty. Místo toho vyzkoušejte lehký gelový krém obohacený o hydratační složky, které podporují zadržování vlhkosti a udržují pleť hydratovanou bez zanechání mastného či těžkého pocitu.

Tip:

HADA LABO Koi-Gokujyun Perfect Gel

Inovativní krémový gel s kombinací silných hydratačních složek, jako je skvalan, kyselina hyaluronová, kolagen a ceramidy, které zlepšují hydrataci pokožky a pomáhají ji udržovat mladistvou a pružnou. Vitamín E působí jako silný antioxidant, chrání pokožku před poškozením volnými radikály a podporuje její obnovu. Složení je bez parfemace, alkoholu a minerálních olejů a gel je tak vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé a problematické.