Jak zmírnit hyperpigmentaci pomocí produktů péče o pleť

 

Asijské skincare produkty si vydobyly svou popularitu díky úspěchům v úsilí o bezchybnou a zářivou pleť unikátním spojením roky prověřených složek z přírody a špičkové technologie. Jsou vysoce ceněné pro své nezpochybnitelné výsledky v boji proti pigmentovým skvrnám. Pojďme se spolu podívat na zoubek hyperpigmentace a účinným zbraním v boji proti ní.

Typy hyperpigmentace

Kategorizace pigmentace zahrnuje identifikaci různých typů pigmentace a pochopení jejich příčin.

Pihy

Pihy jsou velmi časté, zejména u lidí se světlejším odstínem pleti. Jsou to malé, hnědé nebo červenohnědé tečky, které se často shlukují na kůži. Vznikají na povrchu a nejedná se o vystouplé hrbolky. Pihy se mohou objevit kdekoli na těle a jsou stálé, ale jejich barva, kontrast a intenzita mohou být zmírněny.

Melasma

Melasma se objevuje jako tmavé skvrny nebo fleky po celém obličeji, obvykle se však vyskytuje na čele, nad horním rtem a vysoko na tvářích. Melasma se tvoří hlouběji v kůži a nemá ohraničený okraj a jasný tvar jako pihy, mateřská znaménka nebo stařecké skvrny. Může vytvářet "blátivý" vzhled a je velmi častá u těhotných žen a žen po porodu v důsledku hormonálních faktorů. Může se však vyskytnout doslova u kohokoli a kdekoli na těle.

Postinflamatorní hyperpigmentace (PIH)

K pozánětlivé hyperpigmentaci (PIH) dochází, když se v poškozené kůži během procesu hojení vytvoří melanin, který zanechává tmavé skvrny. To je běžné po akné, úrazech, ekzémech, popáleninách a jiných traumatech kůže. Vystavení UV záření během hojení může PIH zhoršit. Podobný je i pozánětlivý erytém (PIE), který však zanechává na kůži růžové nebo červené skvrny v důsledku poškození kapilár v důsledku poranění nebo zánětu. V podstatě jde o to, že když je kůže poškozena poraněním, začnou buňky v rámci imunitní reakce vytvářet melanin ve snaze zabránit dalšímu poškození vlivem UV záření, takže dojde k tomu, že se rána zahojí, ale pigmentace kůže zůstane.

Sluneční a stařecké skvrny

Sluneční skvrny, označované také jako jaterní skvrny, jsou velké skvrny tmavé kůže s výrazným ohraničením. Jejich barva se pohybuje od světle hnědé až po téměř černou. Vznikají na povrchu kůže obvykle v pozdějším věku, ale odrážejí poškození, ke kterému často došlo v důsledku nesprávné ochrany před slunečním záření v mladším věku. Mohou se objevit na obličeji, krku, hrudníku, rukou a pažích, obvykle na místech, která byla vystavena UV záření. U mnoha lidí se mohou začít objevovat po třicítce nebo čtyřicítce.

Účinné rozjasňující složky

Pojďme se podívat na složky kosmetiky, o kterých bylo zjištěno, že účinně snižují pigmentaci a zlepšují vzhled zabarvení pleti.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C je antioxidant, který bojuje proti poškození volnými radikály. Léčí hyperpigmentaci a předchází jí třemi způsoby. Zaprvé snižuje poškození volnými radikály způsobené vystavením UV záření. Za druhé je inhibitorem tyrozinázy a blokuje tak tvorbu melaninu. A konečně vitamin C podporuje a urychluje výměnu kožních buněk.

Tip: 

ROHTO MENTHOLATUM Melano CC Vitamin C Essence

Účinný a lehký rozjasňující přípravek, který kombinuje vitamín C, deriváty vitamínu E a výtažek ze semen alpinie a účinně potlačuje tvorbu melaninu, redukuje tmavé skvrny a zlepšuje tón pleti. Sérum je obohaceno o glycyrrhizinát draselný, který pleť nejen ošetřuje, ale také zklidňuje a hydratuje. Jeho rychle se vstřebávající složení proniká do hloubky a nezanechává mastný film. Sérum je prakticky baleno v tubě s aplikátorem ve tvaru kapky, takže jeho aplikace ideálního množství je snadná a jeho zařazení do rutinní péče o pleť je hračkou.

Alfa hydroxykyseliny (AHA) a beta hydroxykyseliny (BHA)

AHA, jako je kyselina glykolová a kyselina mléčná, exfoliují vrchní vrstvu pokožky, podporují buněčnou výměnu a pomáhají zmírnit pigmentaci. Zlepšují také strukturu a tón pleti. BHA, kterou v produktech najdeme ve formě kyseliny salicylové, je dalším exfoliantem, který proniká do pórů a do hloubky je čistí, takže je účinný při léčbě pigmentací souvisejících s akné a pozánětlivou hyperpigmentací.

Tip:

COSRX AHA BHA Clarifying Treatment Toner 

Lehký exfoliační toner pro zlepšení tónu a strukturu pleti. Díky účinnému odstranění odumřelých kožních buněk a nečistotám ucpávajícím póry pomáhá dosáhnout hladké, čisté a jasné pleti plné života. Toner má navíc hydratační účinky a je vhodný na každý den, dokonce i pro citlivou pleť.

Arbutin

Arbutin je přírodní sloučenina, která se nachází v některých rostlinách a působí tak, že inhibuje aktivitu tyrozinázy, enzymu, který se podílí na tvorbě melaninu. Arbutin nebo jeho syntetická verze zvaná alfa arbutin je oblíbenou rozjasňující složkou, protože napomáhá nejen v zesvětlování, ale i v prevenci tvorby tmavých skvrn.

Tip:

NUMBUZIN No.5 Vitamin Concentrated Serum

Vitamínové sérum s vysoce účinným složením pro zmírnění výskytu jizviček po akné a nežádoucí hyperpigmentace. Díky silným antioxidačním účinkům sérum obnovuje a posiluje kožní bariéru a chrání ji před poškozením volnými radikály a vnějšími agresory. Lehká textura se rychle vstřebává a zanechává pleť čistou a zářivou se sjednoceným tónem.

Niacinamid (vitamin B3)

Niacinamid je forma vitaminu B3, která funguje tak, že inhibuje přenos pigmentu v kůži, což má za následek snížení výskytu tmavých skvrn a vyrovnání tónu pleti. Nefunguje tedy jako inhibitor tyrozinázy jako arbutin, ale zabraňuje přenosu pigmentových buněk na povrch kůže. Niacninamid navíc pleť zklidňuje, snižuje zánět a přirozeně snižuje produkci kožního mazu, což vede k omezení akné, které může způsobit PIH.

Tip:

NUMBUZIN No. 3 Skin Softening Serum

Sérum kombinující fermentované složky vyživující kožní mikrobiom s niacinamidem pro rozjasnění a sjednocení tónu pleti a hydratačními složkami pro zářivou, jednotnou a mladistvou pleť. Sérum se rychle vstřebává, dodává pleti hloubkovou výživu a hydrataci a zanechává ji sjednocenou, jemnou a pružnou.

Kyselina tranexamová

Kyselina tranexamová je syntetický derivát aminokyseliny lysinu. Ačkoli se jedná o kyselinu, nepůsobí jako chemický exfoliant, ale inhibuje plazminovou dráhu, čímž zpomaluje produkci melaninu. Poprvé byla použita při ošetřování ran a díky tomu bylo zcela náhodou zjištěno, že má výrazné účinky při snižování hyperpigmentace. Je obzvláště účinná při léčbě melasma.

Tip:

HADA LABO Shirojyun Premium Whitening Lotion

Toner, známý pro svou účinnost při rozjasňování a zesvětlování pleti, se zaměřuje na hlavní příčinu sluneční pigmentace a tmavých skvrn. Jeho inovativní a koncentrované složení kombinuje kyselinu tranexamovou, vitamin C a nanokyselinu hyaluronovou, které vyrovnávají tón pleti, zesvětlují barevné skvrny, poskytují hloubkovou hydrataci a zároveň snižují zánět v pleti.

Další tipy péče o pleť pro předcházení hyperpigmentace

Boj s hyperpigmentací je běh na dlouhou trať a vyžaduje konzistentní, důslednou a cílenou péči o pleť. Ideální je předcházet budoucí hyperpigmentaci nepodceňováním těchto dvou kroků:

Noste krém s vysokým ochranným faktorem proti UV záření každý den

Ochrana pokožky před UV zářením je zásadní pro prevenci další pigmentace a ztmavnutí stávajících skvrn. Vždy používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30 a při pobytu na slunci jej každé dvě hodiny znovu nanášejte.

Tip:

SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF 50+ PA++++

Tento krém si získalo kultovní oblibu ve světě K-Beauty pro svou lehkou texturu a hydratační a zklidňující účinky. Obsahuje směs kyseliny hyaluronové a Pupečníku asijského a poskytuje silnou ochranu proti poškození pokožky UV zářením. Krém nezanechává bílý povlak ani mastný film a zanechává pleť zářivou a jasnou.

Vyhněte se vymačkávání ucpaných pórů a pupínků

Vymačkávání pupínků může vést k zjizvení pleti a pigmentovým skvrnám. Místo vymačkávání raději používejte náplasti na akné, které poskytnou podrážděné pokožce péči a podpoří a urychlí proces hojení.

Tip:

COSRX Acne Pimple Master Patch

Tenké náplasti určené k redukci a urychlení přirozeného hojení akné. Náplasti vytahují z pleti nečistoty a absorbují přebytečný maz a napomáhají tak odstranění infekce a bakterií.